Ez az egyik legfontosabb kerti munka tavasszal

Fogadjunk, hogy nem tudjátok, milyen nap van ma, spurcikáim! Segítek: március 25-e Jézus fogantatásának ünnepe. Most csak legyintetek, mi? Pedig az ünnep régi magyar neve sokkal többet elárul:

GYÜMÖLCSOLTÓ BOLDOGASSZONY!

Vagyis a népi hagyomány szerint ezen a napon kell oltani, szemezni a fákat. Ugye nem kell mondanom, mennyit spórolhattok azzal, ha odafigyeltek a kertben lévő haszonnövényekre, gyümölcsfákra! Ha ügyesek és kitartóak (megjegyzem, mindkettő ingyen van) vagytok egész évben lesz a konyhában friss zöldség, gyümölcs.

fa_metszes_570px.jpg

Emlékeztek még, nemrég a tavaszi palántázáshoz adtam tuti spúrtippeket, ezúttal viszont a fák tavaszi gondozásában segítek. Ha nem is pont ma (bár nem tanácsos megvetni a népi hiedelmeket), de mindenképp ezekben a napokban érdemes ugyanis elvégezni az egyik legfontosabb tavaszi kerti munkát.

A gyümölcsfák átoltása lehet teljes vagy részleges, egy azonban közös: a siker záloga, hogy az alany nedvkeringése már beinduljon, viszont az oltóvessző nyugalomban legyen.

  • Teljes átoltás: Teljes átoltáskor a rövid csonkra metszett vázágakba, vagy fiatalabb fa esetében (idejében észrevett rossz fajtaválasztás esetén) a törzsbe helyezzük az oltócsapot.
  • Részleges átoltás: a részleges átoltás, amely során a vázágak vagy a vékonyabb gallyak egy részét oltjuk csak át más fajtával. Ez a módszer lehetőséget ad arra is, hogy egy fán a későbbiekben több (természetesen azonos fajhoz tartozó) fajta teremjen.

Munkára fel!