Ezt próbáld ki, hogy meg tudd tartani a legnehezebb újévi fogadalmat is

Ha újévi fogadalmakról van szó, valószínűleg az életmóddal és a pénzügyekkel kapcsolatos fogadalmakban járunk az élen. Előkerül ilyenkor a cigiről való leszokás, a rendszeres testmozgás és a spórolás is. Nehéz ezeket megtartani, de mutatok valamit, ami segít, ha idén a fentiek valamelyikét fogadtad meg.

A dohányzásról való leszokásnak két óriási előnye van: egészségesebb leszel és spórolhatsz is, méghozzá nem is keveset. Az elmúlt években bizonyos márkák ára majdnem a duplájára nőtt, így egyre drágább ez a hobbi. A legolcsóbb doboz cigaretták ára is 700-750 forint körül van. Aki napi egy dobozzal szív, az nagyjából ötezer forintot elkölt egy héten csak erre, havonta pedig több mint 20 ezret.

shutterstock_59208547.jpg

Persze lehet csökkenteni a kiadást, ha csak dohányra és cigipapírra költesz, az eredmény viszont valójában ugyanaz: az elfüstölt pénzt másra tudnád költeni. Mire? Például sportra, ami egyébként szintén nem olcsó móka manapság, főleg a nagyvárosokban. Pedig sok dohányos szenvedélye drágább, mint a legszorgalmasabb sportemberé.  Egy havi fitness- vagy konditerembérlet 12-15 ezer forint között kezdődik. Ha naponta egy doboz cigit elszívsz, ennyit simán elköltesz két hét alatt. Ha pedig csak fél dobozzal szívsz, akkor körülbelül egy hónap alatt.

A dohányzók egyik legnagyobb ellensége, ha valaki azt pedzegeti, mennyi pénzt visz el a cigi, de itt most nem is ez a tanulság. Az a fontos, hogy lásd, mire költöd el a pénzed hónapról hónapra, pontosan mennyit költesz el különböző dolgokra: villanyra, ételre, cigire és szórakozásra. Ha egyszer utánaszámolsz, meglepő dolgok jöhetnek ki. Ha pedig rendszeresen vezeted a bevételeidet és a kiadásaidat, egészen új fejezetet nyithatsz a spórolás terén az életedben.

csekkolo_rgb_v1-01-1.jpg

Mostantól a tervezésben segít neked a Csekkoló, ahol a befizetett számláidat és egyéb kiadásaidat vezetheted és hónap végén meg tudod állapítani, hol is úsztál el. A rendszer segítségével készíthetsz magadnak egy személyes költségvetést.

szamlacsekkolo.hu-n meg is nézheted, hogyan működik mindez a gyakorlatban.

A bejegyzést a Csekkoló támogatta.