10 tény: ezek után te sem felejtesz el spórolni

Nem is gondolnánk, de a spórolás nem csak azért jó, mert a saját pénztárcánkat megkímélhetjük, de sokszor, ha kicsit odafigyelünk, akkor a környezetünket is megóvhatjuk vele. Ma olyan tényeket mutatok meg nektek, amik elolvasása után biztos ti sem felejtitek el betartani ezeket a spórolási alapelveket.

macska_csap.jpg

Gondoljuk át

Gondoljuk végig, hogy mire költünk. Mielőtt leveszünk valamit a polcról, mindig tegyük fel magunknak a kérdést: erre valóban szükségünk van?

Tudtad?

  • A bevásárlások során minden megvett termék körülbelül 40 százaléka impulzusvásárlás, azaz előre nem tervezett vásárlás eredménye.

Készítsünk tervet

Vásárlás előtt otthon mindig nézzünk körbe a hűtőben, kamrában, mi az, amit hasznosítani tudunk. Készítsünk konkrét tervet, hogy mit fogunk enni az adott héten és csak az ehhez szükséges alapanyagokat vásároljuk meg.

Tudtad?

  • Európában a megvásárolt élelmiszerek mintegy 30 százaléka a kukákban köt ki, jóllehet nagy része fogyasztható lenne.
  • Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladékot termelünk, vagyis fejenként több kiló ételt dobunk a szemétbe minden héten.

Kerüljük a csomagolt termékeket

A dobozba csomagolt krumpli vagy paradicsom sokszor drágább, mintha a zöldségeket külön vásároltuk volna meg. Ugyanis a dobozos verzióban a számunkra felesleges csomagolást is ki kell fizetnünk.

Tudtad?

  • A műanyagok hosszú lebomlási idejük következtében a világ minden részén felhalmozódnak, és a helyi élővilágot veszélyeztetik. A hulladék bomlásakor, égetésekor keletkezett gázok a légszennyezéshez és a globális felmelegedéshez is hozzájárulnak.

Igyunk csapvizet

Az ország legtöbb részén jó minőségű a csapvíz, nem kell csomagolni és kamionnal szállítani. Ráadásul olcsóbb mint a palackozott.

Tudtad?

  • Magyarországon évente 1,5 milliárd PET palack fogy, aminek alig 10 százalékát hasznosítják újra.
  • Átlagosan 0,6 forintot fizetünk egy liter csapvízért, a palackozott (ásvány) víz viszont 40-330 forintba kerül.

Együnk okosabban húst és tejterméket

A hústermékek előállítása során jelentős mennyiségű szén-dioxiddal egyenértékű gáz kerül a levegőbe, és nagyon nagy a vízigénye is.

Tudtad?

  • Egyetlen kilogramm marhahús előállítása során 27,1 kg gáz kerül a levegőbe,
  • Egy kilogramm sajt előállítása során pedig 13,5 kg.
  • Egy pohár tej előállításához 200 liter víz,
  • Egy hamburger előállításához 2 400 liter víz szükséges.

Tetszett a bejegyzés? Kövesd Spurmant a Facebookon is!