Filléres aszalt gyümölcs házilag: így készíts nassolnivalót egész télre

Bár az egeket veri az aszalt gyümölcs ára a boltokban, ennek ellenére csak kevesen próbálkoznak az otthoni aszalással. Pedig az aszalás az egyik legősibb tartósítási eljárás, amihez nemhogy tartósítószer, de még hatalmas szakértelem sem kell.

aszalt_gyumolcsok_768x434px.jpg

A legolcsóbban természetesen még a meleg nyári napokon – a tűző napon - aszalhatunk gyümölcsöt, de az se mondjon le a téli csemegéről, akinek a kánikulában még nem a téli nassoláson járt az esze. Egy aszalógép vagy akár egy villanysütő segítségével ugyanis bárki könnyedén elrakhatja kedvenc gyümölcseit.

Ilyenkor ősszel érdemes almából, szilvából, körtéből, szőlőből, vagy birsből aszalványt készíteni, de működik a dolog sárgarépával, gyökérrel, hagymával, zellerrel, vagy például gombával is. Ez utóbbiak egyébként kiváló ételízesítőként szolgálnak, nagyon apróra vágva egy kis sóval elkeverve Vegeta helyett is beválnak.

Sütőben aszalás:

  • Helyezzük a megmosott, kimagozott gyümölcsöt fél centis szeletekre vagy cikkekre vágva (szőlő esetében egészben) egy rácsra (ne tepsire!), és rakjuk 50 fokon a sütőbe.
  • A sütőt állítsuk légkeverésre, vagy résnyire hagyjuk nyitva az ajtaját, hogy a pára távozni tudjon.
  • Fokozatosan emeljük a hőfokot egészen 80-90 fokig, az aszalás végén pedig térjünk vissza a kezdeti 50 fokos hőmérsékletre.
  • Ha a gyümölcs már nem leveses, nyomásra nem ereszt levet, akkor eltehető csavaros fedelű befőttes üvegbe.

Megjegyzés: a sütőben aszalás nem túl energiahatékony megoldás, viszont így nem kell aszalógépre költenünk.

Aszalógéppel:

Egy profi aszalógépben játszva készíthetünk szárítmányokat, a sütővel ellentétben ráadásul jóval energiatakarékosabb módon. Nem kell mást tenni, mint követni a géphez mellékelt használati utasításban leírtakat. Egy dolgot azonban tudnunk kell, egy igazán tartós aszalógép akár 100-120 ezer forintba is kerülhet, így nem feltétlenül ez a legolcsóbb megoldás.