Mikor vegyünk hűtőt, mosógépet, fényképezőt? Itt a spúrnaptár

Aki igazán sokat akar spórolni, arra is odafigyel, mit mikor vásárol. És most nem arról beszélek, hogy sok boltban zárás előtt egy órával leakciózzák a gyorsan romló zöldségeket...

A rutinos vásárlók (különösen azok, akik gyakran böngészik a webshopokat, akár a külföldieket is) valószínűleg tudják, hogy mikor vannak a nagyobb leárazások. Arra azonban kevesebben gondolnak, hogy az év összes hónapjában találnak olyan termékeket, amiket bizonyos okokból olcsóbban vehetnek meg egy adott időszakban.

Az egyes termékeknek ugyanis szezonálisan változik az ára, évről-évre ismétlődve, például az időjárástól, az iskolakezdéstől, egy-egy nagyobb sporteseménytől, vagy épp a nyaralási szezontól függően.

De lássuk, hogy mit mikor - és miért épp akkor - éri meg vásárolni:

Január: műszaki cikkek, szórakoztató elektronika - a karácsony utáni leértékelések jegyében.

Február: háztartási gépek, konyhai felszerelések - ekkorra már a hűtőszekrényekig, a mosógépekig is elérnek a januári leértékelések.

Március: használt autók - sok gyártó tavasszal dobja piacra az új modelleket, sokan ezekre vadásznak, és eladják régi kocsijukat.

Április: barkács-hobby szerszámok, alapanyagok - a húsvéti, tavaszi időszak a "csináld magad" csúcsszezonja, a (barkács)boltok egymással versengve jönnek ki az akciókkal ilyenkor.


Május: fényképezőgépek, kamerák - a nyaralási szezonra kijönnek az új modellek, tehát a régebbieket leakciózzák.

Június: televíziók - és a nyár az új tévék szezonját is jelenti, tehát a tavalyi modellekhez olcsóbban juthatunk hozzá.

Július: terepjárók - a nagy melegben kevésbé fogynak a nagy autók, így ilyenkor olcsóbbak a terepjárók (állítja a brit lap).

Augusztus: laptopok, mobiltelefonok - az iskolakezdéshez kapcsolódó akciók letörik az árakat.

Szeptember: konyhai felszerelések, edények - az üzletláncok az új tanévet kezdő - és otthonról elköltöző - egyetemistákra is gondolnak, és komoly akciókkal rukkolnak elő a konyhai felszereléseknél, gépeknél.

Október: kerti bútor - a szezon zárultával a lakberendezési láncok nagy leértékelésekkel igyekeznek megszabadulni készleteiktől.

November: sportautók, kabriók - Nyugat-Európában állítólag nem szeretnek a hideg időre sportkocsit venni, ezért ősszel a kereskedők nyomott áron szabadulnak meg a készletektől.

December: kávéfőzők - az egyik legnépszerűbb karácsonyi ajándék a kávéfőző, az üzletek egymással versengve nyomják le az árakat decemberben.