Szuperolcsó „rakott” krumpli, ahogy még soha nem csináltad

Imádom a rakott krumplit; ennél finomabb, kiadósabb és nem utolsó sorban OLCSÓBB ételt nem nagyon ismerek. Habár a hagyományos receptet is szívesen készítem - akár ebédre, akár vacsorára -, néha kísérletezem is Spurman nagy örömére. Az alábbi recept is egy ilyen kísérletezős este eredménye:

krumpli_1.jpg

Hozzávalók (2 személyre):

  • 4 nagyobb burgonya
  • 4 tojás
  • 5 dkg kolbász (kockára vágva)
  • 175 g tejföl

Elkészítés:

  1. A burgonyát jól megmosom. Egyik oldalát levágom. Egy kiskanál segítségével kivájom, kis „hajókat” készítek belőle.
  2. Az előkészített ladikokat enyhén megsózom, borsozom, majd tűzálló tálba teszem és bedobom a sütőbe. Félig elősütöm.
  3. A félig megsült burgonyahajókba egy egész tojást ütök, sózom/borsozom, majd megszórom az apró kockára vágott kolbásszal (a kolbászt óvatosan belekeverhetjük a tojásba).
  4. A töltött „rakott” krumplikat visszadobom a sütőbe.
  5. Amikor a tojás majdnem teljesen megkeményedett egy kanál tejfölt halmozok a tetejére, majd addig sütöm, amíg pirulni nem kezd.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

krumpli_2.jpg

Megjegyzés! A krumplihajókat gyakorlatilag bármivel (például kapros juhtúróval) megtölthetjük, de a fenti receptnél szerintem nem nagyon van olcsóbb és egyszerűbb megoldás. A krumpli levágott/kikapart részeit ne dobd ki, kiváló krumplipürét, vagy dödöllét készíthetsz például belőle. Arra azért érdemes figyelni, hogy tavasszal egyre nehezebb jó minőségű burgonyát szerezni.