Filléres megoldás áramszünet esetére + videó

Ha esetleg lemaradtatok volna, spurcikáim, holnap délelőtt ismét napfogyatkozást láthatunk Magyarországról. Idehaza a fogyatkozás közel 60 százalékos lesz, tehát a Hold ilyen arányban takarja majd ki a Napot péntek délelőtt.

Tehát pénteken nem lesz teljes a sötétség!

Mégis jó alkalom ez arra, hogy felkészüljünk a váratlan helyzetekre. Nálam például mindig van otthon gyertya, hogy egy áramszünet esetén se kelljen a sötétben botorkálnom. Dinamós zseblámpám is van ugyan, de gyertyára is bármikor szükség lehet egy háztartásban. Persze nem akármilyen gyertyákat tartok, többnyire újrahasznosított mécsest gyújtok meg, ha szükséges. Íme néhány filléres megoldás "vészhelyzet" esetére:

További hasznos információk a napfogyatkozásról

A 2015. március 20-i fogyatkozás teljes napfogyatkozás, azonban a teljesség sávja lakott területektől távol, az Atlanti-óceán vidékein helyezkedik el, a hazánkhoz legközelebbi szárazföld, ahonnan meg lehet figyelni a teljességet, a Feröer-szigetek. A jelenség Európa teljes területéről látható, minél nyugatabbra, minél közelebb helyezkedünk el a teljesség sávjához, annál nagyobb mértékű részleges fogyatkozást láthatunk. Az alábbi táblázatban, nagyobb magyar várások szerinti pontos időpontokat láthatod:

napfogyatkozas.jpg

A napfogyatkozások megfigyelésénél nagy körültekintéssel kell eljárni, ellenkező esetben maradandó szemsérülést szenvedhetünk, akár meg is vakulhatunk. Soha ne nézzünk közvetlenül a Napba, se szabad szemmel, se távcsővel, se fényképezőgéppel, vagy a videokamera keresőjével! További részletek a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján.