7+1 tavaszi spórolós praktika

Szevasztok spurcikáim! Végre itt a tavasz, a kedvenc évszakom. Végre nem kell otthon dekkolni, lehet kirándulni, friss és olcsó zöldségért, gyümölcsért a piaca járni. Arról már nem is beszélve, hogy hamarosan véget ér a fűtési szezon is, így a brutál gáz-, és villanyszámlák sem okoznak jó ideig fejfájást. Ez persze nem jelenti azt, hogy otthon már nincs min spórolni. Mutatok nektek 8 spurtippet, amivel igencsak jól járhattok.

1. Tömd tele a mosó-, mosogató gépet!
Használjuk ki a háztartási gépek teljes befogadóképességét, a félig megpakolt masinák ugyanis közel ugyanannyi energiát és vizet használnak el, mint egy teljes adag mosása és öblítése esetén - hacsak nincs résztöltetes program. Fontos továbbá, hogy a ezek a gépek a legnagyobb energiát a víz felmelegítéséhez használják el. Sok energiát és pénzt takaríthatunk tehát meg, ha alacsony hőfokon mosunk, hiszen ekkor a gépnek kevésbé kell felforrósítani a vizet, ezáltal kevesebb áramot fogyaszt.

spurman_mosogatogep_680px.jpg

2. Keresd az energiatakarékos készülékeket!
Már vásárláskor gondoljunk az energiafelvételre, és vásároljunk minimum "A" energiahatékonysági címkéjű, energiatakarékos készülékeket. Egy átlagos háztartás ugyanis évente akár több tízezer forintot is megtakaríthat, ha a háztartási készülékeinek többsége energiatakarékos. Ugyanez vonatkozik a világításra is, itt sem mindegy tehát milyen fényforrást választunk.

3. Áramtalaníts!
A háztartásokban lévő elektromos árammal működő készülékek készenléti üzemmódban igen jelentős mennyiségű áramot fogyasztanak. A konnektorban felejtett telefontöltő, a töltőn hagyott laptop fogyasztása is növeli a havi számlánk összegét. Éppen ezért célszerű a töltés befejezésével áramtalanítani azokat. Ha munkába megyünk, vagy hosszabb időre elutazunk, érdemes minden árammal működő készüléket áramtalanítani. Érdemes olyan elektromos elosztót használni, amelyen van ki-be kapcsoló gomb. Így egy mozdulattal több készüléket is áramtalaníthatunk, és nem kell fizetnünk a készenléti (standby) módban álló műszaki cikkek áramfogyasztását.

4. Inkább zuhanyozz!
Jóval kevesebb energiát és vizet emészt fel, ha a kád helyett a zuhanyzót választod. Sokat spórolhatsz azzal is, ha kisebb fejű zuhanyrózsát szerelsz fel, hiszen így méginkább csökkentheted az elhasznált melegvíz mennyiségét.

5. Tekerd le a termosztátot!
Olyan hőmérsékletre állítsd be a bojlert, aminél nem kell hideg vízzel hígítani a meleget. Az ideális hőfok körülbelül 60 Celsius-fok.

spurman_bojler_680px.jpg

6. Ne hagyd jégbe fagyva a fagyasztót!
A lejegesedett hűtőszekrény többszörösét fogyasztja a készülék normál energiaigényének, ezért rendszeresen olvaszd le a fagyasztót! Emellett hagyd szabadon és tartsd tisztán a hűtő szellőzőnyílását is! A túlmunkára kényszerített hűtőszekrény ugyanis a kívánatosnál jóval több energiát fogyaszt.

7. Spórolj a vízzel!
Zárd el a csapot fogmosás közben! Ha folyó vízzel mosol fogat, körülbelül 8 liter vizet pocsékolsz el. De Csökkentheted a vízfelhasználást, ha a csaptelepekbe perlátort szereltetsz. A perlátor levegővel keveri a vizet, így erősíti a vízsugár erejét.

+1. Irány a természet!
Ehhez nincs nagyon mit hozzáfűzni; ha nem vagy otthon, akkor spórolhatsz a legtöbbet. Menj el kirándulni, ahhoz csak a lábad, egy jó bakancs és néhány szendvics meg némi védőital kell. A szabadban akár gyűjtögethetsz is, ilyenkor van például a medvehagyma szezonja.

spurman_bakancs_680px.jpg