Tavaszi nagytakarítás? Így spórolj több tízezret

Éves szinten rengeteget költünk tisztítószerekre, pedig ezt mind megúszhatjuk, ha kimegyünk a konyhába és onnan szerzünk vegyszermentes takarítószert.

Már mondanom sem kell, hogy a következőkben felsorolt termékek nem csak nagyon hatékonyak, de sokkal olcsóbban megvehetjük őket, mint a vegyszeres takarítószereket.

Az ecet


Fertőtlenít, szagtalanít és vízkövet old
, így a takarítás bármelyik fázisánál használhatod. Felmosásnál egy kis löttyintés belőle a vödörbe, de jó vécépucoláshoz, vagy a mosdókagyló megtisztításához is. Használhatod mosógéped fertőtlenítésére, illetve mindenféle háztartási kütyü vízkőtlenítésére. Ablakot is moshatsz vele. A zuhanyfülke tisztításánál figyelj arra, hogy ne csukott ajtónál mosd a kabint, mert fojtogatni fog a szag. Emellett veszélyes is lehet nagy koncentrációban, maró hatású gőze irritálhatja a torkodat, tüdődet, köhögésre ingerelhet. Annak érdekében, hogy minél kisebb legyen a maró hatás és az erős szag, érdemes az alacsonyabb, nyolc százalékos ecetet választani. Ez körülbelül 100-180 forint, és egy takarítás alkalmával elég egy kis löttyintés a lavór vagy vödör vízbe. Ha nagyon zavar a szag, elfedheted illóolajokkal: például citromolajat vagy levendulaolajat csempészhetsz a  kutyulékodba, ezek fertőtlenítenek is és jó az illatuk. Szintén beszerezhetők bioboltokban, drogériákban, vagy gyógyszertárakban.

A citrom


A citromról is elmondható, hogy fertőtlenít és szagtalanít, és vízkő ellen is hatásos. Kiváló a fürdőszobában, ahol a fénytelen porcelánt, vagy éppen a csapokat teheted újra csillogóvá. Kend be őket a citrom levével, hagyd hatni, és húsz perc után mosd le a felületeket. Ugyanúgy alkalmazhatod nagyobb mennyiségű vízbe csavarva, vagy a makacs szennyeződésekkel szembe szállhatsz egy fél citrommal a kezedben. Használat után mindent érdemes jó alaposan leöblíteni bő vízzel, nehogy bármi ragacsos maradjon. Szagtalanító hatása sem utolsó, például ha a hűtődben nem túl kellemes elegyet kezd képezni a hagyma és az erjesztett sajt illata, csak beteszel egy fél citromot a frigóba, és az összegyűjti neked a szagokat. Fél kiló citrom 200-300 forint körül kapható most, ebből pedig körülbelül két darabra van csak szükség egy óriási takarításhoz. A citromot helyettesíthetjük citromsavval is, ennek fél kilós kiszerelése 500 forint körül van, háztartási, vagy bioboltból lehet beszerezni.

takaritassm.jpg

A szódabikarbóna


A takarítás mellett rengeteg dologra használhatod a háztartásban a szódabikarbónát: szépségápolásra, gyógyászati célokra, vagy akár a mosáshoz. Lakásod tisztításához alkalmazhatod mint súrolószert, egy kevés víz hozzáadásával megfelelő halmazállapotot érhetsz el, amivel könnyen ledörzsölheted a koszt a kérdéses felületekről. De jó szőnyeg- illetve kárpittisztításra is. Ugyanakkor ez is jó a felmosáshoz is, két evőkanál kell egy vödör forró vízbe. Tűzhelyedet is könnyen olyanná varázsolhatod, mintha új lenne: sűrű pasztát kell csak csinálnod vízből és szódabikarbónából, azt felkenni a sütő falára, majd tíz-húsz perc után le kell törölni. Ugyanígy az odaégett ételmaradékot is könnyebb eltávolítani a tepsiből, ha előbb forró szódabikarbónás vízbe áztatod. Legolcsóbb, ha kilós kiszerelésben szerzed meg a szódabikarbónát a bioboltból, ott ez a mennyiség 400 forint körül vásárolható.

Mosószóda


A neve senkit ne tévesszen meg, nem csak mosásra alkalmas. De ha a mosógépünkben alkalmaznánk, színes és sötét mosásokhoz fele mosóporadaghoz ugyanannyi mosószódát kell adni, a fehér mosáshoz pedig használhatjuk csak a szódát, csak még fehérebbek lesznek ruháink. A takarítás során nagyjából ugyanúgy dolgozhatunk vele, mint a szódabikarbónával. Remek zsíroldásra például. Kapható nagyobb drogériákban, fél kiló 300-400 forint körül van. Általános tisztítószert készíthetünk belőle oly módon, hogy egy liter vízhez egy evőkanál mosószódát keverünk. Mosogatásra is lehet használni: öt liter forró vízhez kell egy evőkanál szódát adni. Ha az üvegedényeinknél nem akarjuk, hogy foltosan száradjanak, öblítsük el őket ecetes vízzel is.