6 SPURTIPP a hétköznapi spóroláshoz

Spurmannal a mindennapokban is odafigyelünk a maxispórolásra. Nálunk nincsenek bedugva maradt töltők, feleslegesen kidobott pénzek, ezekkel a SPURTIPPEKKEL ez nektek is menni fog.

1. Írjuk össze a havi költségvetést

A kiadásaink vezetése, nem is olyan nehéz mint gondolnánk. Gyűjtsük össze a blokkjainkat és számláinkat, és később mikor ezt papírra vetjük, tudni fogjuk, hogy pontosan mire és mennyi pénzt költöttünk - és ebből hosszútávon nagyon jó tanulságokat vonhatunk le.

2. Havonta egyszer főzzünk

Ez még nálunk is új szokás, de nem tudjátok elképzelni, mennyit lehet így megspórolni. Az alapgondolat, hogy elkészítjük a vacsora tervet egy hónapra előre, ahhoz bevásárolunk és a kész ételeket lefagyasztjuk. Így megóvjuk magunkat a boltban sokszor feleslegesen megvásárolt dolgoktól, hiszen csak havi egy alkalommal csábulhatunk el. Illetve elkerüljük a gyorséttermeket is, mert mindig lesz mit kivenni a fagyasztóból. Első alkalommal készülhetünk akár csak egy hétre előre, már az is nagy lépés.

tomottbevasarlokocsi.jpg

3. Húzzuk ki

Ezt az egyszerű elvet követve a statisztikák szerint akár 10 százalékkal csökkenthetjük villanyszámlánkat. Amikor nem használjuk a laptopot, telefontöltőt, vagy a mikrót egyszerűen húzzuk ki a konnektorból. A lámpákra is érdemes oda figyelni, mindig kapcsoljuk le, ha már nincs rá szükségünk, ezzel a kis odafigyeléssel felfoghatatlan mennyit nyerhetünk. Eleinte minket is bosszantott a dolog, de gyorsan megszoktuk, és persze a spórolásért mindent meg kell tenni.

4. Süssünk kenyeret

Az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk a kenyér, és nálunk fogy is rendesen belőle.Nem is gondolnánk, hogy az elkészítése mennyire olcsó. Kell hozzá fél kiló liszt - amelyet már 95 Ft-tól beszerezhetünk, fél kocka élesztő: 30 Ft és egy csipet só, cukor és olaj. Bővíthetjük a hozzávalókat kedvünk szerint, de így egy kenyeret akár 125Ft-ból is elkészíthetünk. Amellett, hogy nagyon finom mikor friss és meleg, még azt is tudjuk, hogy pontosan mit tartalmaz.

5. Reggelit vacsorára

A nagyobb fogások helyett bátran válaszunk este is az egyszerű olcsóbb ételekből. Például készítsünk tojásrántottát vagy melegszendvicset, ezzel a vacsoránk akár párszáz forintból elkészülhet és minél többször választjuk ezt, annál több pénz marad a zsebünkben.

6. A „móka pénz”

A spórolt pénzünkből ezt egy külön kis kasszába tesszük. Minden hónapban, ha kapunk egy kis extra pénzt – például ha a munkahelyünkön szereztünk borravalót-, akkor az ide kerül. Ez azért fontos, mert mindenkinek vannak bolondságai, amire szeret költeni. Például ha a boltban meglátok egy szép ruhát, bár tudom, hogy nem vehetem meg azonnal, de nem is keseredem már el, hiszen tudom, hogy ha a „móka pénzből” telik rá, a hó végén mégis a szekrényemben díszeleghet a kiválasztott darab.