Így tudsz tízezreket spórolni a fogorvoson

Akár több százezer forintos költségektől is megkímélhetjük magunkat életünk során, ha vigyázunk a fogainkra. A rendszeres fogmosás mellett az is segít, ha a lehető legkevesebbet fogyasztunk például savanyú gumicukrot, vagy nem rágcsálunk citromgerezdeket.

Azt mindenki tudja, hogy számos élelmiszer kifejezetten rosszat tesz a fogainknak, de a dolgokat úgy is nézhetjük, hogy sok felesleges kiadástól megkímélhetjük magunkat, ha ezeket elkerüljük.



Az alapvetés az, hogy a nyálunk megvédi a fogainkat a fogszuvasodástól, a romlástól. De csak abban az esetben, ha megfelelő a PH-értéke. Az ember nap mint nap felborítja ezt az egyensúlyt, amikor túlságosan cukros, vagy savanyú ételeket, esetleg szénsavas üdítőket fogyaszt. Íme, ezek a legrosszabbak!

Feldolgozott szénhidrát - például fehér kenyér

A szénhidrátot egy enzim segítségével cukorrá alakítja a szervezet. A bontás már a szájban elkezdődik, így ha például kétszersültet, kekszet majszolsz egész nap, az olyan, mintha végig cukrot szopogatnál. A szádban tanyázó baktériumok megeszik a cukrot és savat képeznek belőle. A bacik elszaporodhatnak és megnövekedett savtermelésükkel fogszuvasodást okozhatnak.

Alkohol

A nyál az a védelmi rendszer, ami mindent megszűr, hígít neked. Így egyértelmű, hogy minden ami a szánkat kiszárítja, rossz nekünk. Ilyen például a túlzott alkoholfogyasztás. Ebben az állapotban pedig még többet inni, az a hab a tortán, hiszen így nincs ami védené a fogakat.

Jég

A fogorvosoknál gyakran előfordul, hogy egy-egy páciensnek koronát kell készíteni, mert ráharapott egy jégdarabra. Legalább olyan rosszul tud elsülni a jégrágás, mintha kőre harapna rá valaki. Ha régi, nagy fogtöméseid vannak, még könnyebben letörhetsz a fogadból egy darabot egy rosszul sikerült harapással. Plusz a hideg amúgy is törékenyebbé teheti a fogaidat.

Szárított gyümölcs

A szárított gyümölcs ugyanannyi cukrot tartalmaz, mint a rendes gyümölcs (de van ami pluszban még cukrozott is), ezenkívül ragacsos, és sokszor a fogadra tapad, beleragad. Sokan ilyesmit fogyasztanak édesség helyett, hiszen gyümölcs, így biztos egészséges is! Azonban így sok cukrot juttatunk a szánkba, ami aztán addig ott lébecol a fogaink körül, amíg meg nem mossuk.

Savanyúcukor, savanyú gumicukor

A savanyú cukrok azért rosszabbak, mint a sima cukor vagy gumicukor, mert a rengeteg cukor mellett hozzáadott citromsavat is jócskán tartalmaz. Beleragad a fogadba, így több ideje van a fogszuvasításra.

Energiaital, sportitalok

A legrosszabbak a sportitalok, ezeket követik az energiaitalok, és a szóda. A sportitalokban nagyon sok a citromsav, ami igen káros a fogaknak. A fogorvos szakértő tapasztalata szerint a citromos-lime-os ízesítésűek a legrosszabbak. Plusz a cukortartalma is igen magas ezeknek az italoknak.

Szénsavas üdítők

A szóda alapból nem jó a fogaknak, ehhez hozzájön ezeknél az üdítőknél a töménytelen cukor is. Ezekben az üdítőkben lévő foszforsav és citromsav megtámadják a fogzománcot. Azt pedig már tudjuk, mit tesz a cukor, eteti a szánkban tanyázó bacikat, és termelődik a sav, fogszuvasodás a végeredmény. Azaz a kevesebb sav jobb fogvédelmet jelent. Ha nem tudsz nemet mondani ezekre az italokra, jobb ha minél előbb lehúzod őket, a kortyolgatással csak tovább és nagyobb gyakorisággal kerül a szádba a cukor.

Citrom és lime

A legrosszabb, ha elcsócsálsz egy gerezd citromot vagy lime-ot. Az elülső fogzománcot erőteljesen kikezdi ez a művelet, és sokkal érzékenyebbé válnak azok a fogak. Ha ezt lehet fokozni, akkor a tequilafogyasztás az igazi öngól, hiszen abban az esetben az alkohol szájszárító hatása egyesül a citrom zománcbontó erejével, hiszen a lehúzott feles után elcsócsálunk egy gerezdet, így hatványozzuk a fogromlást.

A gyomorsav

A hányás, a reflux egy fogorvos számára könnyen felismerhető sérüléseket okoz a fogakon. Hányás esetén a gyomorsav egy az egyben találkozik a fogakkal kifele menet. Amikor pedig valaki refluxos, a gyomorszája nem zár rendesen és savat enged vissza a nyelőcsőbe. A gyomorsav eljuthat egészen a szájüregig, ahol megtámadja a fogzománcot.