Spurman

2016.09.26

Így kell sok krumplit nagyon gyorsan megpucolni

Orosz barátunk mutatja be, hogyan lehet gyorsan megpucolni sok krumplit. Hozzávalók:

  • sok krumpli
  • vödör
  • víz
  • fúró
  • új WC kefe
  • fűrész

Nézzük:

csináld magad evés praktika gasztro tippek zöldség portfolioblogger spurman

2016.09.25

Jön a fűtési szezon, így spórolj a rezsiszámlán

Nyakunkon a fűtési szezon, ezért nem árt átgondolni, hogy mik a legalapvetőbb elvek, melyek mentén spórolhatunk a fűtésszámlán:

  • Öltözz fel otthon normálisan! Persze nem kell bundában ülni otthon, de ne is legyél rövidnadrágban. Legyen rajtad mindig pulóver, akkor néhány fokkal csökkentheted is a benti hőmérsékletet, és még mindig nem fogsz fázni.
  • Szigetelj! Ha azt érzed, hogy húz valamelyik ablak, akkor ott próbálj meg tenni valamit, mert folyamatosan az utcát fűtöd és dobod ki a pénzt az ablakon. Akár egy használt pokróc is segíthet, ha más nem elérhető.
  • Hidegben jobban alszol! Nyugodtan vedd le a hőmérsékletet estére 18-20 fokra. Egy vastag paplan alatt nem fogsz megfázni és még az is lehet, hogy az alvásproblémád is megoldódik.
  • Tekerd le a fűtést, ha nem vagy otthon! Amikor elmész otthonról, hagyd csak 16-18 fokon a fűtést. Ha társasházban laksz, akkor a szomszédok is fűtenek, ezért nem is lesz olyan hideg, amikor hazaérsz.
  • Csak ott fűts, ahol kell! Nyugodtan húzd le a radiátort abban a szobában, amit senki nem használ, és csak azokban a szobákban legyen meleg, ahol amúgy is tartózkodsz a családoddal.

gettyimages-511133510.jpg

meleg radiátor lakás spórolás fűtési szezon fűtés rezsi portfolioblogger házi praktika spurman

2016.09.24

Így kell gyorsan és nagyon kevés maszatolással avokádót tisztítani

Spurcikáim. Hétvégére adok nektek egy jó tippet. Az avokádó tisztítása általában sok koszolással jár, mert a héját nem lehet lehúzni, hanem kis darabonként lehet csak leszedni a gyümölcsről. Az avokádó viszont finom és tápláló, és ahhoz képest sokszor nem is olyan drága. Mutatom, hogyan hámozd meg egy pohár segítségével, kevés dzsuvával! A vieóban további praktika található tojás és fokhagyma pucolására is.

 

vásárlás gyümölcs lifehack evés praktika trükk tojás fokhagyma avokádó portfolioblogger spurman

2016.09.23

Ilyen könnyen még nem szedted le a tojásnak a héját

Szép kemény tojásokat nem egyszerű készíteni, hiszen hiába a tökéletes főzési idő, mégis sokszor meggyűlik a bajunk a héj leszedésével. Pedig erre is van egy tuti filléres megoldás.

tojas2.jpg

Sokan nem tudják, de egyetlen plusz hozzávalót kell csak tenni a tojás főzőlevébe és máris pofonegyszerűen le tudjuk majd szedni a tojások héját. Ez pedig nem más, mint: a szódabikarbóna, amiből elég csupán egy kiskanálnyit tenni a vízbe.

tojás szódabikarbóna héj leszedés kemény tojás spurman

2016.09.22

Így készíts mogyoróvajat fillérekből

Az igazi mogyoróvaj igen drága a boltokban, otthon elkészítve azonban sokkal olcsóbban is kihozhatjuk a csemegét. Az otthoni előállításához nem kell sok összetevő, egy üvegnyihez mindössze:

  • Fél kilogramm pucolatlan földimogyoróra,
  • Két evőkanál olajra (pl. napraforgóolaj, olívaolajjal egészségesebb),
  • Két csipet tengeri sóra és
  • Ízlés szerinti (én 2 evőkanállal szeretem, de ez mindenkinél más) cukorra (egészségesebb változathoz használj folyékony édesítőt vagy nádcukrot) lesz szükség.

Ha a legjobban akarunk kijönni, akkor pucolatlan mogyorót vegyünk, ez ugyanis olcsóbb, mint az előrecsomagolt változat, ráadásul ez utóbbiak általában pörköltek, ami hemzseg a transzzsírokban. A fél kiló mogyoróból nagyjából 320 gramm lesz, mire megpucolod).pb.jpg

A mogyorót beletesszük az aprítógépünkbe (ha nincs, akkor kérjünk egyet kölcsön a szomszédtól) és hozzáadjuk az olajt, majd elkezdjük aprítani a mogyorót. Amikor már egyenletes masszánk van, hozzáadjuk a cukrot és a sót, majd az aprítógéppel eldolgozzuk addig, amíg egyenletes masszát nem kapunk. Persze aki a ropogós változatra vágyik, annak nem kell a masszás állapotig aprítania.

Ha kész, akkor tegyük a masszát egy befőttesüvegbe, vagy hasonló tárolóedénybe (én a csatos befőttesüveget használom) és hagyjuk állni addig, amíg leülepszik egy kicsit, majd forgassuk át a masszát. Ezután tegyük be, amikor lehűlt, már fogyasztható is. A mogyoróvaj egyébként 1-2 hónapig tárolható szobahőmérsékleten, de nálunk általában pár nap alatt elfogy.

tipp konyha evés gasztro spórolás főzés recept filléres portfolioblogger spurman filléres recept