Spurman

2016.08.29

Nincs időd a fogmosásra? Ezzel pillanatok alatt semlegesítheted a szájszagod

Korábban már írtunk olyan praktikáról, amivel az ebéd utáni kellemetlen lehelet ellen küzdhetünk. A bejegyzésre válaszul "csentecsa" adott egy jó tippet, hogyan semlegesíthetjük másként a szagokat.coffee.jpg

Én ugyan elsősorban a lefőzött kávét szeretem, azonban az ő megoldása sem rossz: pörkölt kávébabot kell rágni. Ami ennél is jobb megoldás lehet, hogy durvára darált kávét rágunk, ennek ugyanis nagyobb a fajlagos felülete, így jobban eloszlik a szánkban. 

tipp konyha praktika gasztro trükk tippek háztartás portfolioblogger spurman

2016.08.28

Vegyél egy gyümölcsaszaló gépet, sok tízezret spórolhatsz, ha ügyesen használod

Lassan vége van a nyárnak, de még mindig bőséges és viszonylag olcsó a gyümölcskínálat a piacokon. Remélem nektek is van otthon gyümölcsaszaló gépetek.E gép használatával iszonyú sok időre lehet tartósítani a gyümölcsöket, így nem kell őket télen, méregdrágán megvenni.

A szilva aszalásának pofonegyszerű lépései a következőek:

  1. Mosd meg a szilvaszemeket!
  2. Vágd őket félbe és szedd ki a magokat!
  3. A héjas felével rakd a gyümölcsöket a szárító tálcáira, így nem ragadnak annyira oda.
  4. A gyümölcsökkel teli szárítógépet kapcsold be, típustól függően 8-13 óra lehet a szártás időtartama
  5. Elég néhány óránként ránézni a szilvaszemekre, ha a különböző tálcák eltérő mértékben aszalódnak, akkor cserélgesd 2-3 óránként a tálcák sorrendjét.
  6. Ha már egyáltalán nem csillognak a szemek, akkor egyenként fordítsd meg őket!
  7. Ebben a szakaszban már egy-másfél óránként nézz a szilvaszemekre, és amelyik teljesen száraz (de tapintásra azért még húsos), azt vedd ki a gépből.
  8. Miután kihűlt, tedd őket légmentesen zárható zacskóba, vagy befőttes üvegbe. Szobahőmérsékleten elállnak, hűteni nem kell őket.

szilva.jpg

szilva nyár tartósítás aszalt gyümölcs aszalás portfolioblogger spurman

2016.08.27

Mutatjuk, hogy tárold a zöldséget és a gyümölcsöt azért, hogy sokáig frissek maradjanak

Spurcikáim, ti is utáljátok, ha a zöldségestől elhozott áru fele a szemétben végzi? Egyfelől vegyetek egyszerre kevesebbet és járjatok gyakrabban a piacra, másfelől pedig adok néhány tanácsot a tárolásra:

  • A paradicsomot a szár kapcsolódási pontjával lefelé, hűvös helyen, de ne a hűtőben tárold!
  • A hagymát és a krumplit tárold külön edényben, hűvös helyen!
  • A fokhagymát nem kell hűtőbe tenni, de sötétben érzi jól magát.
  • Az uborkát 10 foknál melegebb helyen tárold!
  • A nektarint tarthatod szobahőmérsékleten, de védd a napfénytől!
  • A citromot oda rakod, ahova csak akarod, elég igénytelen ebből a szempontból.
  • Az almát egy hétig tárolhatod a pulton, egy edényben, de ennél tovább ne hagyd kint, inkább tedd be a hűtőbe!
  • A narancs tovább eláll a hűtőben.
  • A szőlőt tedd zacskóba, majd tedd a hűtőbe!
  • A kukoricát, a paprikát és a gyömbért is tedd be a hűtőbe!

Itt egy videó is, talán így egyszerűbb megjegyezni:

:

gyümölcs tárolás zöldség hűtőszekrény portfolioblogger spurman

2016.08.26

Készítsd magadnak a tuti frizurát: fodrász sem kell hozzá

Sokan azt hiszik, hogy nagyon nehéz magunknak elkészíteni egy-egy szép fonatot vagy kontyot. Ha a hétvégén ti is egy esküvőre vagyok hivatalosak, akárcsak én, akkor nehogy elmenjetek emiatt fodrászhoz. Összegyűjtöttem nektek most néhány egyszerűen elkészíthető frizurát, ami nagyon jól mutat. Én egyébként nem fogom eltúlozni, csak egy halszálkafonást készítek majd. Akinek nem olyan szuper a kézügyessége az bátran kérje meg a barátnőjét a frizura elkészítésére.

 

 

tipp haj fodrász frizura fonás spurman spurina

2016.08.25

Kiszivárgott: így csinálhatod meg a KFC-s csirkét otthon

A Kentucky Fried Chicken (KFC) elsősorban a sült csirkéről és az ehhez használt titkos összetevőkről ismert, amelyek különleges, összetéveszthetetlen ízvilágot adnak az ételeiknek.kfc1.jpg

Egy amerikai újságírónak köszönhetően viszont kiderült, hogy mi az a 11, eddig titkolt összetevő, amit (240 gramm) liszthez kell keverni:

  1. 2/3 evőkanál só
  2. fél evőkanál kakukkfű
  3. fél evőkanál bazsalikom
  4. 1/3 evőkanál oregánó
  5. egy evőkanál zellersó
  6. egy evőkanál feketebors
  7. egy evőkanál szárított mustár
  8. 4 evőkanál paprika
  9. 2 evőkanál fokhagymasó
  10. egy evőkanál őrölt gyömbér
  11. 3 evőkanál fehérbors.

Ezek után a már megszokott módon kell kisütni a csirkét, és ahogy a Chicago Tribune újságírója írja: megkülönböztethetetlen az ízvilág a "boltitól".gettyimages-584261442.jpg

Egyébként a korábbi, sütős techinkánkkal kisütve a csirkét kevésbé zsíros lesz a végeredmény, a KFC-s ízvilág mellett, így otthon nemcsak olcsóbban, hanem egészségesebben is elkészíthetjük a szuperfinom csirkénket.

csirke csináld magad evés gasztro spórolás főzés kfc portfolioblogger spurman