Spurman

2017.02.18

Filléres recept: sárgarépakrém

Ti is észrevettétek, hogy mostanában őrületesen drágák a zöldségek és a gyümölcsök a boltokban? Szerencsére nem mindegyiknek szökött az egekbe az ára: az almát, a fejes káposztát, a krumplit és a répát például még mindig a tavalyi árakon kínálják. Érdemes résen lenni és inkább kerülni most friss zöldségeket és azokat tároltakkal vagy feldolgozottakkal helyettesíteni.

repapuri.jpg

Ezért elő is vettem egy régi receptet. Mutatom, hogy a sárgarépából például milyen klassz krémet lehet készíteni:

Mi kell hozzá?

  • 2-3 reszelt sárgarépa
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 2 nagy evőkanál tejföl
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors

Ezeket kell összekeverni és az állagát úgy beállítani, hogy kellően krémes legyen, és már kenhetjük is a kenyerekre.

 

répa recept krém sárgarépa filléres spurman spurina

2017.02.17

Vízköves a vízforralód? Így takarítsd ki szuperolcsón

Bár a boltokban számos drága tisztítószert vásárolhatunk vízkő ellen, de minek vennék ilyesmit, ha van ezeknél egy sokkal hatásosabb és olcsóbb megoldás.

spuri_1.jpg

A vízforralót egyébként sem szívesen takarítom ki vegyszerekkel, de minek is vásárolnék a boltban drága tisztítószereket, amikor ecettel sokkal jobb hatást lehet elérni?! A trükk annyi, hogy a vízforralóba 2 dl ecetet kell önteni, ehhez mehet hozzá annyi víz, hogy tele legyen a forraló, majd jöhet a melegítés.

Ha felforrt a víz, akkor hagyjuk állni még egy picit az ecetes vizet, aztán öblítsük ki alaposan a vízforralót és még egyszer forraljuk át a készüléket tiszta vízzel.

2017.02.16

Túl drága az édesítő a kávéhoz? Ezzel fillérekből megúszhatod

Az újévi fogadalom megtartásához sokaknak hozzátartozik, hogy a kávét ezentúl cukor (és tej) nélkül isszák, ezzel is csökkentve a gyorsan felszívódó szénhidrát-bevitelt. Kézenfekvő megoldásnak tűnhet édesítőszer használata, viszont ezek rendszerint jóval drágábbak a cukornál. shutterstock_434593066.jpg

Sokakkal előfordult már, hogy a kávéjukba cukor helyett véletlenül sót tettek, aminek így borzalmas íze lett. Pedig ha óvatosan bánunk vele, akkor a só kiválóan semlegesíti a kávé kesernyés ízét, amivel már akár magában is fogyasztható lesz. Ehhez persze csínján kell bánni vele, és csak egy kis csipet sót szórjuk a kávénkba. 

kávé konyha praktika gasztro trükk háztartás spurman

2017.02.15

Otthon felejtetted a konzervnyitót? Ezzel a trükkel nem maradsz éhes

Előfordulhat, hogy éppen nincs a kezünk ügyében konzervnyitó, vagy azért mert nem hoztunk magunkkal a piknikre, vagy azért mert egyszerűen lusták vagyunk elmenni a konyháig. Ilyenkor nem feltétlenül kell éheznünk, egy kanállal ugyanis pár perc alatt kinyithatunk egy konzervet. 

Fogjuk meg a kanalat és kezdjük a konzerv belső felét erőteljesen nyomni, miközben apró mozdulatokkal gyengítjük a fémet. Az anyagfáradás miatt előbb-utóbb megadja magát a fémtető és egy lyuk nyílik a konzerven. Ezután csak annyi a dolgunk, hogy a lyukat a korábbi módszerhez hasonlóan tovább bővítjük. A részletekért nézd meg az alábbi videót:

 

tipp praktika tippek konzerv konzervnyitó portfolioblogger DIY spurman

2017.02.14

Tudod, hogy kell kólás dobozzal popcornt készíteni?

A kész, és a mikróban készíthető pattogatott kukoricánál olcsóbb, ha csak a sima kukoricát veszed, és otthon házilag készíted el. Ehhez pedig nincs szükséged másra, mint egy zacskó kukoricára, egy pici olajra, egy üres kólás dobozra, és teamécsesre. A videón megnézheted, hogy kell pontosan elkészíteni a "kukoricapattogtatót".

csináld magad konyha evés praktika spórolás trükk főzés tippek megtakarítás popcorn pattogatott kukorica filléres portfolioblogger spurman