Így készíts otthon vanília kivonatot

Vaníliás cukrot vagy vanília kivonatot gyakran használunk: ha sütit főzünk, ha igazi Mekis shake-et csinálunk vagy épp fagylaltot készítünk.

Sokat spórolhatunk, ha a bolti vanília aroma helyett nagy tételben elkészítjük mi magunk otthon. Nem kell hozzá semmi más, mint egy kis vodka, rum vagy brandy és persze néhány szál vanília rúd.

vaniliakivonat.jpg

A rudakat éles késsel felhasítjuk a hasuknál, és beletesszük az 5 dl-es vodkába. Az üveget lezárjuk, és sötét helyen néhány hétig, akár egy hónapig is hagyjuk érni. Napról napra sötétebb színe lesz, és minél tovább ázik az alkoholban a rúd, annál erőteljesebb vaníliás íze lesz a kivonatunknak.

Kb. 1 evőkanálnyit használjunk az arománkból 1 csomag vaníliás cukor helyett. Meglátjátok, isteni íze lesz, ráadásul jó sokáig el is áll az általunk készített kivonat.