Betegségtől fehér-csíkos a csirkemell: dobhatjuk ki az egészet?

A múltkor írtam nektek arról, hogyan készíthettek omlós csirkemellet, azonban az sem mindegy, hogy milyen alapanyagoz használtok a család vacsorájához. Újabban a boltban azzal kellett szembesülnöm, hogy a jól megszokott csirkemellen fehér csíkok találhatók. Persze megijedtem, hogy valamilyen betegség miatt néz ki máshogy a hús, és amikor utánanéztem, kiderült, hogy nem is járok messze az igazságtól.

A fehér csíkok ugyanis tényleg egy izom-rendellenesség miatt jelennek meg a csirkemellen.

Ezt egy, az Italian Journal of Animal Science-ben (olasz állattudományos folyóirat) megjelent tanulmány mondja, amely egyébként bebizonyította, hogy a rendellenesség 224 százalékkal növeli a csirkemell zsírtartalmát, vagyis több int háromszor annyi benne a zsír, mint egy normál csirkemellben. Ha ez nem lenne elég, akkor azt is bebizonyították, hogy ezzel párhuzamosan a hús fehérjetartalma is alacsonyabb lett. 

Ennek ellenére nem kell kidobni a már megvett csirkemellet, ugyanis még a fehér csíkokkal együtt is az egyik legegészségesebb húsféle. Arra viszont nem árt figyelni, ha legközelebb vásárolunk, akkor csíkmentes csirkemellet vegyünk.