Így készíts mogyoróvajat fillérekből

Az igazi mogyoróvaj igen drága a boltokban, otthon elkészítve azonban sokkal olcsóbban is kihozhatjuk a csemegét. Az otthoni előállításához nem kell sok összetevő, egy üvegnyihez mindössze:

  • Fél kilogramm pucolatlan földimogyoróra,
  • Két evőkanál olajra (pl. napraforgóolaj, olívaolajjal egészségesebb),
  • Két csipet tengeri sóra és
  • Ízlés szerinti (én 2 evőkanállal szeretem, de ez mindenkinél más) cukorra (egészségesebb változathoz használj folyékony édesítőt vagy nádcukrot) lesz szükség.

Ha a legjobban akarunk kijönni, akkor pucolatlan mogyorót vegyünk, ez ugyanis olcsóbb, mint az előrecsomagolt változat, ráadásul ez utóbbiak általában pörköltek, ami hemzseg a transzzsírokban. A fél kiló mogyoróból nagyjából 320 gramm lesz, mire megpucolod).pb.jpg

A mogyorót beletesszük az aprítógépünkbe (ha nincs, akkor kérjünk egyet kölcsön a szomszédtól) és hozzáadjuk az olajt, majd elkezdjük aprítani a mogyorót. Amikor már egyenletes masszánk van, hozzáadjuk a cukrot és a sót, majd az aprítógéppel eldolgozzuk addig, amíg egyenletes masszát nem kapunk. Persze aki a ropogós változatra vágyik, annak nem kell a masszás állapotig aprítania.

Ha kész, akkor tegyük a masszát egy befőttesüvegbe, vagy hasonló tárolóedénybe (én a csatos befőttesüveget használom) és hagyjuk állni addig, amíg leülepszik egy kicsit, majd forgassuk át a masszát. Ezután tegyük be, amikor lehűlt, már fogyasztható is. A mogyoróvaj egyébként 1-2 hónapig tárolható szobahőmérsékleten, de nálunk általában pár nap alatt elfogy.