Ne költs a strandon: csinálj otthon pitát a gyroshoz

Tavaly nyáron azt mutattam meg nektek, hogyan készíthettek otthon fillérkből mennyei lángost. De a melegben nem bírok leállni a strandkajákkal, ezért ma gyrost készítettem otthon. A tölteléket nem túl macerás összerakni, a pitához viszont sok idő kell. De megéri megcsinálni, ha így nem kell megvenni a strandon a gyrost.

Mi kell hozzá?

  • 1 kg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1/2 teáskanál cukor
  • 1/2 evőkanál só
  • min. 5 dl langyos víz

Hogyan csináld?

Az élesztőt keverjük el egy kevés langyos vízben a cukorral és a sóval, ha ez kész akkor jöhet hozzá a liszt is. Ezt kell annyi vízzel összegyúrni, hogy egy kenyértészta állagú masszát kapjunk. Ha összeállt a tészta, akkor pihentessük letakarva 1 órát.

Ha ez is meg van, akkor formáljunk a tésztából 10-15 apró golyót és ezeket is hagyjuk pihenni vagy 15 percig. Érdemes már ilyenkor a lehető legforróbb fokozatra (legalább 250-300 fokra) kapcsolni a sütőt. A forró sütő nagyon fontos ebben a receptben!

A golyókat belisztezzük és fél cm vastagra kinyújtjuk. Amit először nyújtottunk az mehet is elsőként a sütőbe, de úgy, hogy az a fele, ami eddig alul volt, felülre kerüljön. Kb. 2-3 perc kell neki, hogy felpúposodjon a sütőbe, ekkor kell megfordítani és a másik felét szép barnára sütni (de nem kell túl sütni!) Ha pedig kiszedtük a sütőből, akkor érdemes letakarni, hogy ne száradjon ki a pita.

A kész daraboknak levágjuk a tetejét és már kezdődhet is a töltés! A recepetet a mindmegetteről spúrkodtam.