Ökoillatosítók otthonra: fillérekből is szagmentes lehet a lakás

Bármennyire is vigyázol a tisztaságra, a lefolyóból, a szennyesből vagy a szemetesből időnként előtörhetnek a kellemetlen szagok, amelyek a legpompásabb otthon varázsát is pillanatok alatt tönkretehetik. Ezért nem árt, ha a szellőztetés mellett időnként használsz valamilyen illatosítót otthonod frissen tartására. Persze nem az a legjobb módszer, ha ilyenkor telefújod a lakást légfrissítő spray-vel. Használj inkább olcsó, természetes illatosítókat, amik egész évben otthonossá és frissé változtatják a lakást.

illat.jpg

Eukaliptusz ágak

Az eukaliptuszt fiatal korában akár lakásban is tarthatod, de ha kiülteted, vágj le néhány ágat, és kösd a zuhanyrózsa mellé. A forró gőz és a növény kellemes illatának keveredésével tusolás közben érezheted a termálfürdők hangulatát. Az eukaliptusz ráadásul tisztítja a légutakat, így télen különösen hasznos a lakásban.

1_3.jpgForrás: www.tiphero.com

Fahéjas tobozok

Ha nehezen mondtál búcsút az ünnepeknek, és még szeretnéd érezni a lakásban a kellemes téli hangulatot, keress néhány tobozt, és próbáld ki ezt a tippet. Tedd a tobozokat egy légmentesen lezárható tasakba, és adj hozzá néhány csepp fahéjas illóolajat. Hagyd benne néhány hétig, s ha teljesen felszívta az olajat, sokáig illatozik majd a lakásban.

2_2.jpgwww.tiphero.com

Citromos lefolyó illatosító

Az előző esti vacsora kevésbé kellemes maradékának szagát még sokáig érezheted a lefolyóból. Ha szeretnél gyorsan megszabadulni tőle, vesd be ezt a jégkocka trükköt, és pillanatok alatt eltűnnek a kellemetlen illatokat. Önts ecetet a jégkockatartóba, majd facsarj bele egy kis citrom levet, és fagyaszd le. Ha gond van a konyhában, csak dobj bele egy kockát a mosogatóba, és várd meg, míg felolvad.

3_2.jpgwww.tiphero.com

Szárított gyógynövények

Talán elsőre kicsit régimódinak tűnik, és utoljára a nagyszüleidnél láttál fellógatva szárított gyógynövényeket, ez a legolcsóbb és legegyszerűbb módja otthonod illatosításának. A legnépszerűbb és legkellemesebb illata a levendulának van, ráadásul lila színével feldobhatod a világos fürdőszobát.

4_1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.tiphero.com

Ehhez az ideiglenes illatosítóhoz nincs szükséged másra, mint egy fazékra, némi vízre, fahéjrudakra, összekarikázott narancsra, és szegfűszegre. Forrald fel a vizet, majd dobd bele a hozzávalókat, és lassú tűzön melegítsd, amíg az kellemes illat be nem teríti a lakást. Az edény tartalmát többször is felmelegítheted, amíg érezhető a kellemes téli aroma.

5_2.jpgwww.tiphero.com

+ 1 tipp

Ha elsősorban nem elfedni, hanem eltüntetni akarod a kellemetlen szagokat, sokat segíthetnek a lakásban a légtisztító szobanövények. A legkiválóbb erre a célra az aloe vera, ami sok ismert felhasználási módja mellett a levegőt is tisztán tartja.