Szuper évkezdő tipp: így is tudsz spórolni 2016-ban

Szilveszterkor sokan megfogadják, hogy január elsejétől okosan osztják be pénzüket, hogy a következő évben végre elmehessenek a régóta vágyott nyaralásra, esetleg megvehessék a karácsony előtt kiszemelt telefont vagy tévét. Csakhogy ez is egy olyan nehéz vállalkozás, mint egy diéta. A pénz legalább olyan könnyen megy, mint amilyen könnyen lecsúszik este a tévé előtt egy tábla csoki.

A spórolási módszerek közül van jó pár, amit kipróbálhatsz. A téli hónapokban az adja magát a legjobban, hogy a rezsin spórolj. Szellőztetni például ilyenkor is kell, de inkább rövid időre és intenzíven, jól kitárva az ablakokat. Amikor pedig elmész otthonról, tekerd lejjebb a fűtést. Ilyenkor persze az sem takarékos, ha hagyod teljesen kihűlni a lakást, mert majd újra fel kell fűteni. Télen tényleg látható eredményt hoz, ha figyelsz erre a két dologra.

Az év elején a nagy akaraterőt és elszántságot igénylő módszerekkel is szoktak kísérletezni. Valaki szerint elsőként a hitelkártyától kell megszabadulni, mert arra biztat, hogy nem létező pénzt költs, és eladósodj. Mások pedig elkezdenek csak bevásárlólistával vásárolni, hogy elkerüljék a felesleges költekezést. Bármilyen erős a késztetés, nem vesznek olyan holmit, ami nem szerepel a listán.csekkolo_rgb_v1-01-1.jpg

Mindez azonban hiábavaló, ha fogalmad sincs, mennyi a bevételed, és ebből mennyi pénz mire megy el. Ezek vezetése segíti a tervezést és a pénz minél jobb beosztását. Ha csak egy dolgot fogadsz meg januárra, vezess családi költségvetést. Először tervezd meg, milyen bevételeid lesznek, aztán nézd meg, hogy milyen kiadásaid lesznek: mondjuk a villanyszámlád, a vízdíjad, a tévé és a net havidíja, a fűtésszámla, a benzin a kocsiba, a buszbérlet, a havi nagybevásárlás, a szerdai mozi, a pénteki sörözés. Minél alaposabban tervezel, annál könnyebb lesz beosztani a pénzed.

Mostantól a tervezésben segít neked a Csekkoló, ahol a befizetett számláidat és egyéb kiadásaidat vezetheted és hónap végén meg tudod állapítani, hol is úsztál el. A rendszer segítségével készíthetsz magadnak egy személyes költségvetést, így az álomnyaralás is könnyebben összejöhet.  A szamlacsekkolo.hu -n meg is nézheted hogyan működik mindez a gyakorlatban.

A bejegyzést a Csekkoló támogatta.