Eleged van a pocsék bolti szaloncukrokból? Így készítsd el házilag

A boltokban kapható minőségi szaloncukrok elképesztően sokba kerülnek, ha csokoládérajongó gyerekek is vannak a családban, és több kilóval kell belőlük beszerezni. Az aluljárókban és a piacokon árusított csokoládéutánzatok pedig borzasztó ízűek, ráadásul az összetételük is eléggé kétséges. Ha nem szeretnél sokat költeni a szaloncukorra, de szemetet sem ennél szívesen, készítsd el a csokoládét házilag. Hidd el, megéri majd az energia befektetést.

szalon.jpg

Fondant szaloncukor

Hozzávalók:

  • 50 dkg cukor
  • 10 evőkanál víz
  • 10 dkg csokoládé
  • 5 dkg vaj

Önts egy edénybe fél kiló cukrot, majd adj hozzá tíz evőkanál vizet. Kevergesd folyamatosan, és forrás után még főzd nyolc percig. Közben olvaszd fel vízgőzön a csokoládét és a vajat. Ha az olvadt cukor elkezdett sűrűsödni, vedd le a tűzről és keverd össze a csoki keverékkel. Feldobhatod darált dióval, őrölt fahéjjal vagy kókuszreszelékkel is. Vegyél elő egy vágódeszkát és sodord hosszú, keskeny formává a masszát, majd vágd fel akkora darabokra, hogy be lehessen csomagolni őket. Végül vond be olvasztott csokival.

Rumos-diós szaloncukor

Hozzávalók:

  • 50 dkg cukor
  • 1,5 dl víz
  • 50 dkg tejpor
  • 10 dkg kakaó
  • 15 dkg darált dió
  • 15 dkg vaj
  • fél dl rum

Keverd össze a cukrot a vízzel, forrald öt percig, majd add hozzá a kakaót és a tejport, ha megkeverted, vedd le a tűzről. Ezután lassan keverd bele a diót, a rumot és az olvasztott vajat. Öntsd egy kivajazott tepsibe és hagyd megszilárdulni egy éjszakára. Másnap simán felkockázhatod.

gettyimages-176637227.jpg

Mazsolás-mandulás szaloncukor

Hozzávalók:

  • 50 dkg mazsola
  • 20 dkg őrölt mandula
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 1 citrom reszelt héja
  •  csipet őrölt fahéj
  • 5 dkg méz

Öntsd le a mazsolát forró vízzel, majd áztasd 10 percig, aztán szűrd le. Aprítsd össze a mandulát, a fahéjat, a kókuszreszeléket, a reszelt citromhéjat és a mazsolát. Ha elkészült, gyúrd össze mézzel, ez összetartja a masszát. Formázzunk belőle kis golyókat, majd hagyjuk egy kicsit száradni, végül mártogasd bele az olvasztott csokoládéba. A szaloncukrokat bármilyen csomagolópapírral bevonhatod, vagy készíthetsz régies hatású csomagolást sütőpapír és alufólia segítségével.