Bolond vagy, ha kihagyod ezeket az ingyenes őszi programokat

Ugye mondanom se kell, egyetlen igazi spúrmester sem engedheti meg magának, hogy kihagyja a legmenőbb filléres vagy teljesen ingyenes kultúrprogramokat.

muzeum_768x434px.jpg

Nemrég indult például a Múzeumok Őszi Fesztiválja: november 15-ig Budapest 29 múzeumában és számos vidéki városban várják az érdeklődőket csökkentett árú vagy teljesen ingyenes tárlatvezetéssel, előadásokkal, és egyéb foglalkozásokkal. Összeszedtem nektek a legklasszabbakat:

A Nagy Rajzolás – Alkoss közösségben!

Budapest: November 14-én 10 órától a Vasarely Múzeumban megismerkedhetsz a vizuális abc-vel. Az ingyenes kiállításon megtekintheted Victor Vasarely Quivar című képe által inspirált műveket, amelyek a kép és a mögötte rejlő történet kapcsolatát ismertetik meg a látogatókkal. A gyerekek itt közelebb kerülhetnek a festészethez és lelkesebbek lesznek majd a suliban.

Vidék: Szombaton Hajdúböszörményben a Hajdúsági Múzeumban részt vehettek egy hatalmas festmény elkészítésében. Káplár Miklósra emlékezve a pusztai élet karaktereit és a hortobágyi tájat örökíthetitek meg közösen. A részvétel természetesen itt is ingyenes.

Rejtély a múzeumban – Interaktív múzeumi felfedezőtúrák

Budapest: Október 29-én a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban kipróbálhatod magad az interaktív nyomozós játékban. A rejtély megoldásához a századforduló Budapestjének szállodáin és kávéházain keresztül juthatsz majd el. Az izgalmas játékban a múzeumi belépőjeggyel vehetsz részt. Ha viszed a családot is, csupán 1500 Ft-ból megússzátok a programot.

Vidék: A paksi Atomenergetikai Múzeum november 10-én interaktív rejtvényfejtő kalandjátékkal várja a középiskolásokat. Tatabányára akkor érdemes ellátogatni, ha lelkesedsz a régészetért. November 5-én az ásatások során előkerült leletek történetével ismerkedhettek meg. Mindkét programon díjmentesen vehetsz részt.

Kulturális tereink másképp – Művészet a falakon kívül

Budapest: Próbáld ki a Hadtörténeti Múzeum játékát! Keresd meg az első világháborús emlékhelyeket és műemlékeket, és oldd meg a helyszínen talált feladatokat. A városnézés közben jól szórakozhatsz, és ha feltöltöd megoldásaidat a múzeum honlapjára, klassz nyereményekkel is meglephetnek. Természetesen ez a program is ingyenes.

Vidék: Ha szabad vagy csütörtök délután és Tolna megyében jársz, használd ki a szép őszi időt, és ismerkedj meg Szekszárd szobrainak történetével a városnéző sétán. Dunaújvárosban pedig felfedezheted az Intercisa Múzeum tanösvényeit. Akárcsak az előző, ez a program is ingyen van.

Pincétől a padlásig – Mi zajlik a kulisszák mögött?

Budapest: A Magyar Természettudományi Múzeum október 19-én számos ingyenes programot kínál, és kiállításait is 50%-os kedvezménnyel nézheted meg. A gyerekek jól szórakozhatnak a társasozáson, izgalmas kísérleteket és bemutatókat láthatnak, a gyűjteménylátogatás pedig számotokra is érdekes lehet.

Vidék: November 6-án Békéscsabán korhű jelmezekben, lámpásokkal járhatjátok körbe a 19. századi Munkácsy Emlékházat. A felnőtt belépő 600 Ft a kedvezményes jegy pedig 300 Ft, így itt sem kell sokat költened.