Kevés pénzből is legyőzheted a házipor-atkát

Az egyik leggyakoribb allergén ma a házipor-atka: ez növeli gyerekeknél az allergia és asztma kialakulásának kockázatát. A házipor-atkák imádnak a matracokban, szövet borítású bútorokban, plüssfigurákban éldegélni. Az atka elleni szerek meglehetősen drágák, de megfelelő házi praktikákkal és gyakori takarítással drasztikusan csökkenthetjük e hívatlan lakók számát.

A házi porban, illetve a szöszökből és állati szőrökből álló porcicákban élő apró, szabad szemmel nem látható atkafajták ürüléke, jobban mondva az abban található fehérje számos problémát okoz.

Orrviszketés, bőrviszketés, bőrpír, nátha, szemviszketés, sőt, légzési nehézségek, szélsőséges esetben a bőr erős duzzanata. Gyakran előfordul, hogy köhögéssel, orrváladékozással járó kellemetlen tüneteket tapasztalunk magunkon vagy a gyermekeinken, anélkül, hogy bármilyen általunk ismert oka lenne. Ilyenkor a házipor-atka is felelős lehet a rossz közérzetért.
poratka.jpg
Az atka elleni szerek simán 4-5 ezer forintba kerülnek, és jó esetben is max. néhány hétig tartanak ki. Most mutatunk néhány szuperolcsó/ingyenes praktikát a poratkák ellen.

Ha rendszeresen, hetente egyszer nagytakarítást végzünk, akkor már sokat tettünk egészségünk érdekében. Ilyenkor a strapabíróbb szobanövényeket is érdemes tussal átöblíteni. A portörlést mindig enyhén nedves ruhával, a felmosást először bővebb vízzel, majd szinte szárazra csavart textíliával végezzük. Mindig mossuk ki takarítás után a portörléshez használt eszközöket. A napi többszöri szellőztetés is elengedhetetlen, mivel csökkenti a lakásban a relatív páratartalmat, különösen télen, a fűtési szezon idején.

Akármilyen jól mutatnak a lakásban, illetve a gardróbszobában, a teljesen nyitott ruhatároló állványokat nem ajánljuk. Jobb, ha a ruháinkat és más holmikat zárt, csukható szekrényben tartjuk. Nyitott dobozok helyett inkább fedeleset válasszunk, lehetőleg olyat, amit vizes ruhával is portalaníthatunk. Az üveges ajtajú könyvszekrény is megoldás lehet ott, ahol sok az olvasnivaló.

Ha nem akarjuk a fél életünket takarítással és mosással tölteni, akkor az a legjobb, ha nem pakoljuk tele a lakást nippekkel, apró ajándéktárgyakkal, fali díszekkel, szárazvirágokkal. Az sem árt, ha szükséges mennyiségűre csökkentjük a különböző textíliák használatát, és átgondoljuk, mennyi díszpárnát tartunk otthon.

Aki teheti, az jobb, ha könnyen tisztítható redőnyt vagy reluxát használ sötétítő függönyök helyett. Az egybefüggő padlószőnyeget is célszerűbb lecserélni kisebb méretű, mosható, porszívóval könnyen tisztítható szőnyegekre. Jó, ha a kanapé, a fotel vagy az ágy huzata levehető, mosható. Ha pedig a sötétítőket nem tudjuk nélkülözni, akkor a sima függönnyel együtt mossuk ki havonta legalább egyszer.

A tapéták, függetlenül attól, hogy textilből vagy papírból vannak-e, sajnos remek porfogók. Inkább a festett falakat ajánljuk.

Hetente egyszer mossuk ki az ágyneműnk huzatát – jó, ha ez 60 fokos programon mosható textília. Nem árt, ha a párnák, takarók és paplanok is bírják a vizet, legalább félévente ezeket is kell mosni, és hagyni teljesen megszáradni.

A gyerekek textil játékait és az ajándékba kapott plüssfigurákat a legegyszerűbben úgy "atkátlaníthatjuk", ha nejlonzacskóba zárva a mélyhűtőben pihentetjük 48 órán át a mélyhűtőben. Amelyik játék bírja a mosást, azt a hűtésen kívül párnahuzatokba gombolva, vagy mosózsákba téve típustól és textíliától függően 60 fokon, 40 fokon, illetve kézi mosásnak megfelelő programon moshatjuk gépben, havonta legalább egyszer. Jól szellőző helyre vagy radiátor fölé akasztva hagyjuk megszáradni.