Itt van az ősz: most kell gyümölcsfát ültetni!

"Itt van az ősz, itt van ujra,
S szép, mint mindig, énnekem."

Rengetegen keseregnek, hogy vége a nyárnak, az igazán élelmesek viszont már azon gondolkodnak, milyen tennivaló is akad a spúrok hipermarketjében, vagyis a kertben. A körte és almaszüret mellett az egyik legfontosabb tennivaló annak kigondolása, ezúttal milyen gyümölcsfát is ültessünk.

fa_ultetes_768x434px.jpg

Ha ugyanis új gyümölcsfát szeretnénk telepíteni, az őszi időszak a legideálisabb erre. A tavaszi ültetéssel szemben az ősszel telepített gyümölcsfák gyökerei ugyanis sokkal gyorsabban megerednek.

A csupasz gyökérrel vásárolt fákat áprilisig érdemes elültetni, míg a földlabdás fáknak – bár ezeket egész évben ültethetjük - a legjobb időszak az október eleje.

Persze gyümölcsfát ültetni nem egyszerű, legalábbis ha azt akarjuk, hogy hamar növekedésnek induljon és termést is hozzon. Tanítómesterem, Bálint gazda szerint a már korábban kiásott ültető gödör talaját érett istállótrágyával, dúsított tőzeggel vagy komposzttal kell gazdagítani, mert a frissen ültetett csemete még gyámoltalan, segíteni, gyorsítani kell a tápanyagok felvételét. Ezt két-három évig folytatni kell azzal, hogy nyáron két-három alkalommal lombtrágyázzuk a csemete koronáját és öntözéssel javítjuk a vízellátását.

Nagyon fontos tisztában lenni azzal is, hogy a gyümölcsfáknak határozott területigényük van, ha beszorítjuk őket aligha hoznak majd megfelelő és/vagy mennyiségű gyümölcsöt. A különböző jellegű gyümölcsfák területigénye és termőre fordulási ideje a következő:

gyumolcsfa_teruletigeny.jpg

Bálint gazda szerint elsősorban törpe vagy karcsú orsó fákat érdemes nevelni, ezek ugyanis korábban fordulnak termőre (igaz rövidebb életűek is) és jóval könnyebben kezelhetők.