Meddig tárolhatjuk az élelmiszereket lefagyasztva?

Sokat spórolhatunk azzal, ha odafigyelünk az élelmiszerek minőségmegőrzési idejére.

A legtöbb boltban találkozhatunk olyan polcokkal, ahová a lejárathoz közeli élelmiszereket helyezik ki. A nagyobb üzletekben külön a tejtermékeknél, a zöldségeknél és a pékáruknál is van ilyen részleg, sokszor az esti órákban helyezik ki ide az aznapi termékeket.

Ha pedig tudjuk, hogy melyik termék meddig tárolható el, azzal meglepően sokat spórolhatunk. A magyar családok 42 százaléka ugyanis rendszeresen dob ki élelmiszert, 10-ből 8 esetben annak érzékelhető minőségváltozása, az esetek ötödében pedig a szavatossági idő lejárta miatt, vagy csak azért, mert megmaradt. A magyar háztartásokban pékáruk, főtt ételek, zöldség és gyümölcs, húsféleségek, valamint folyékony élelmiszerek kerülnek a leggyakrabban a kukába és a lefolyóba - derül ki egy felmérésből.

A nyáron fokozottan előforduló élelmiszerromlás és élelmiszerpazarlás csökkentéséért szinte mindenki (96 százalék) igyekszik valamit tenni, ugyanakkor a megkérdezettek 2/3-a nincs tisztában a megfelelő csomagolás minőségvédelmi szerepével.

Ha okosan tároljuk az élelmiszert, meglepően sokat spórolhatunk. Mint az alábbi videó is mutatja, egy liter tej lefagyasztva akár 3 hónapig is eláll. A tojásokat pedig akár egy évig is tárolhatjuk a fagyasztóban.