4 filléres megoldás vízkő ellen

Rengeteg magyar háziasszony életét keseríti meg, hogy Magyarországon rendkívül kemény a víz. A vízből kicsapódó kalcium, magnézium és só, egyszóval a VÍZKŐ ugyanis nemcsak elcsúfítja a mosdókagylót, kádat, csapot, csempét, hanem tönkre teszi a háztartási gépeinket is.

csap_mosdo_768x434px.jpg

A boltban kapható tisztítószerek pedig egyrészt méregdrágák, másrészt „túl hatékonyak” - károsítják a kezelt felületet (kimarják a felületet, foltot, elszíneződést okoznak), erodálják a háztartási gépek alkatrészeit.

Van azonban néhány házilag is elkészíthető csodafegyver, melyekkel hatékonyan vehetjük fel a harcot a vízkő ellen, miközben nem károsítjuk a kezelt felületet. Íme a 4 legismertebb:

Ecet

Szivaccsal, a vízkővel beborított felületre vigyünk fel 20 százalékos hígítatlan ecetet, majd alaposan súroljuk át. Várjunk 10 percet, majd mossuk le bő vízzel.

Az ecet kiválóan alkalmazható mosó-, mosogatógépünk vízkőmentesítésére is. Öntsünk 1-2 dl, 20 százalékos hígítatlan ecetet a gépbe, és indítsunk el egy üres programot.

Ammónia

Fél liter vízben keverjünk el ¾ pohár ammóniát, majd az eleggyel töröljük át az érintett felületet. Néhány percig hagyjuk rajta, majd mossuk le bő vízzel.

Só+

Habár a só önmagában is kiváló súrolószer, de frissen facsart citromlében (a citromsav miatt) vagy ecetben elkeverve fejti ki igazán a hatását. Az eleggyel alaposan súroljuk át a vízköves felületet, majd néhány perc múlva öblítsük le.

Szódabikarbóna+

Ecettel elkeverve a szódabikarbóna is kiváló súrolószer. Dörzsöld át a vízköves részeket, hagyd a felületen néhány percig, majd öblítsd le.