Ha csak egyetlen hasznos dolgot csinálsz augusztusban, ez legyen az!

Augusztus: a befőzés hónapja

Ugye senkit sem kell emlékeztetnem arra, hogy augusztus egyértelműen a befőzés hónapja. Ilyenkor rengeteg remek zöldség és gyümölcs kerülhet üvegbe, amelyeknek igen jó hasznát vehetjük majd a tél folyamán. Az alábbi befőzési naptáron láthatjátok, mi minden érik be a nyár utolsó hónapjában, ezekből érdemes bespájzolni.

spurman_befozes_naptar.jpg

A házilag eltett gyümölcsök és zöldségek nemcsak sokkal olcsóbbak, hanem jóval finomabbak és egészségesebbek is. Ezt az alábbi két szuper házi recept is bizonyítja, hiszen a gyümölcsön kívül alig kell bele valami – a végeredmény tehát garantáltan E-mentes.

befott_lekvar_2_768x434px.jpg

Klasszikus baracklekvár:

Hozzávalók:

  • 3 kg sárgabarack
  • 1kg cukor
  • szalicil

Elkészítés:

Szabadítsd meg a héjától (forró víz segítségével) a barackot majd magozd ki, a gyümölcsöt tedd egy megfelelő méretű (~5 liter) lábasba. Öntsd rá a cukrot, majd hagyd állni néhány órát. Öntsd le a levét, majd lassú tűzön, állandó kevergetés mellett sűrtsd be - a lekvár akkor jó, ha még épp nem áll meg benne a kanál. A lekvárról főzés közben szedd le a habot. Ha kész, töltsd az üvegekbe a lekvárt, minél kevesebb levegőnek maradjon hely a tetején, szórd meg késhegynyi szalicillal, majd zárd le. Három nap szárazdunszt után mehet a spájzba.

Vaníliás fügelekvár

Ez az egyik kedvencem. Lajos Mari tényleg nagyon érti a dolgát - ez is az ő receptje.

Hozzávalók (5db 4,5 dl-es üveghez):

  • 2 kg füge
  • 1 kg kristálycukor
  • 2 citrom leve
  • 1 vaníliarúd
  • 1 tasak zselésítőanyag (2:1)

Elkészítés:

A gyümölcsöt leöblítjük (meghámozni nem szükséges), szárvégét leválasztjuk, elnegyedeljük. Lábasba szórjuk, összekeverjük a cukorral és a citromok átszűrt levével. Lefedjük, 8-12 órára betesszük a hűtőszekrénybe.

Jól átkeverjük a masszát, hozzáadjuk a leöblített, felhasított vaníliarudat, és gyakorta megkeverve, mérsékelt tűzön 1 órán át főzzük-sűrítjük. Ez idő alatt a kevésbé érett fügék is teljesen megpuhulnak. Lehúzzuk a tűzről, kiemeljük belőle a vaníliát, botmixerrel finomra turmixoljuk. Belekeverjük a zselésítőanyagot, majd a tűzre visszatéve 2 percig forraljuk.

Színültig töltjük vele a patyolattiszta, meleg vízfürdőbe állított, csavaros üvegeket, gondosan lezárjuk, fejre állítjuk, végül 10 perc múlva talpukra fordítjuk őket, és hagyjuk egészen kihűlni a lekvárt.