Utazásnál jól jöhet: így kell spórolni a borravalón

Nagyon egyszerű tippet mutatunk, így hétfőn: a borravalón, pontosabban a borravalóval is lehet ám spórolni.

A lényeg az, hogy ne adjunk ott borravalót, ahol nem kell, ahol nem várják el. És többet se adjunk a kelleténél: vannak országok, ahol csak 5 százalékot várnak el, és vannak, ahol semmit. Sőt, olyan régiók is vannak, ahol kifejezetten sértő az étterem, kávézó személyzete számára, ha borravalóval próbálkozunk.
eurofizetelemiszerosztriga.jpg
De honnan tudhatjuk, hogy melyik országban mennyit illik? Térképen mutatunk több mint 60 országot, amelyekről a netes utazási tapasztalatok alapján viszonylag jól lehet tudni a szokásokat. 

És még egy spúrtipp: ha nem volt jó a kiszolgálás, ha bunkó volt a pincér, vagy irreálisan lassú a konyha, akkor ne adjunk. Sehol sem kötelező, maximum elvárják. De ha nincs mögötte érdemi teljesítmény, akkor nem érdemli meg a személyzet.