A tavasz slágere: limonádé bodzából és akácból
Egy régebbi posztomban már foglalkoztam azzal, milyen sokat spórolhatunk, ha nyitott szemmel járjuk a természetet. Nos, éppen mostanában borultak virágba az akác és bodzafák, így itt az ideje kimenni a természetbe, teleszedni a kosarunkat és isteni limonádét/szörpöt készíteni virágjaikból. Mutatom, hogyan.
Akácszörp, tartósítószerek nélkül
Hozzávalók:
- Akácvirág
- 1 db citrom
- 1 kg kristálycukor
- 1 l víz
- Befőttesüveg
Elkészítés:
- A virágokat lehúzzuk a szárról, majd telitöltjük velük a befőttesüveget
- Az üvegbe 6-7 karika citromot is teszünk
- A kristálycukorból és vízből forralással szirupot készítünk
- A kihűlt sziruppal teletöltjük az előkészített befőttesüveget
- A befőttesüveget egy tányérral lefedve kb. 3 napig –időnként megkeverve - állni hagyjuk
- Három nap után a kész szörpöt leszűrjük, üvegbe töltjük és lezárjuk. A szörpöt hűtőben tartsuk.
Bodzalimonádé, szintén csak természetesen
Hozzávalók:
- 12 fej bodzavirág
- 3 db citrom
- 5 evőkanál kristálycukor (vagy ízlés szerint)
- 1 db nagy (5 literes) befőttesüveg
Elkészítés:
- Nagyon egyszerű, dobj be mindent a nagy befőttesüvegbe (a citromokat persze vágd karikára, de bele is facsarhatod), majd várj minimum 1 napot. Leszűrés után tegyük hűtőbe, bő egy hétig fogyasztható. Ha már unod a sima bodzalimonádét, feldobhatod a cuccot friss, reszelt gyömbérrel is.
2 komment