A húsvéti nagybevásárlás 12 pontja

+ 5 biztonsági tipp friss tojásokhoz

Most indulsz a nagy húsvéti bevásárlótúrára? Mutatom a legfontosabb tudnivalókat, amelyek a piacon és a hipermarketben is hasznodra lesznek:

  1. Bevásárlás előtt írd össze, mire van szükséged, és gondolja át, hol akarod mindezt beszerezni. Ne autózz feleslegesen!
  2. Készülj elegendő bevásárló táskával, zacskóval, mélyhűtött termék vásárlásánál hűtőtáskával is, hogy a különböző élelmiszereket elkülönítve tudd majd elhelyezni. Arról nem is beszélve, hogy rengeteget spórolhatsz, ha nem a bolti, 50-100 forintos zacskót választod.
  3. Az alapanyagokat, élelmiszereket mindig megbízható helyről, üzletben, piacon szerezd be. Soha ne vásárolj ellenőrizetlen helyen, alkalmi árustól.
  4. Vásárláskor mindig nézd meg a termék jelölését. Ha szükséges, vigyél szemüveget, akár nagyítót is. Én azt mondom, inkább hülyének nézzenek, mint átverjenek.
  5. A szabályos csomagoláson magyar nyelvű címke található, és fel van tüntetve a termék neve, gyártója vagy forgalmazója, a minőség-megőrzési vagy fogyaszthatósági ideje, összetétele (az összetevők csökkenő mennyisége szerint), valamint a tároláshoz javasolt körülmények.
  6. Lejárt élelmiszert, sérült vagy szennyezett csomagolású terméket ne vásárolj.
  7. Zúzmarás vagy tömbbé fagyott mélyhűtött terméket ne vásárolj, mert valószínűleg felengedett és visszafagyasztott termékről van szó.
  8. Ne vegyél olyan terméket, amelyet gyaníthatóan eredeti csomagolásából bontottak ki, vagy csomagolása hiányos, nem fedi be az egész terméket.
  9. Ne vásárolj olyan húst, amelynek állaga nem friss, szaga, színe eltér a szokásostól. Ellenőrizd az eladó által becsomagolva átnyújtott terméket is még a vásárlás helyszínén. Darált húst csak megbízható helyről vásárolj, de legjobb, ha a húst otthon darálod le.
  10. Zöldség-gyümölcs esetén a frissességet szemrevételezéssel meg lehet állapítani. Aszalt gyümölcsök esetén molyosodás, penészedés előfordulhat, ennek szemmel látható jeleire nagyon figyelj.
  11. Mindig ellenőrizd a termék jelölését és a minőség-megőrzési/fogyaszthatósági idő feltüntetését.
  12. Őrizd meg a termékek számláját (vásárlási blokkját, nyugtáját) mert csak így van lehetőség bármilyen későbbi reklamációra.

nyuszitehallode_570px.jpg

5 biztonsági tipp a tojásokhoz

  1. A tojást nem feltétlenül szükséges hűteni, elegendő száraz, szellős, hűvös helyen tartani, gondoljunk csak nagyanyáink kamrájára!
  2. Ha hűtött térből vásároltuk a tojást, a felhasználásig mindenképpen tartsuk hűtve. A hűtőtérből kivett, majd visszatett tojások esetében előfordul a héjon páralecsapódás és penészesedés.
  3. A lejárati idő után a tojást nem kell kidobni, egyáltalán nem biztos, hogy már megromlott, azonban a felhasználásakor figyelni kell az esetleg előforduló érzékszervi elváltozásokra, amelyhez a külön tálkás feltörés jó módszer.
  4. A tojást nem kell megmosni, csak abban az esetben, ha a tojás héja szennyezett. Ha le akarjuk mosni, mindig langyos vízzel tegyük azt és papírtörlővel töröljük szárazra.
  5. Az áztatást kerülni kell és a mosott tojást sem szabad tárolni. Mosáskor figyeljünk az elfolyó vízre, amely szennyeződést okozhat. A tojást általában 21 napos lejárati idővel jelölik, de lejárati időn belül is érdemes külön tálka fölött, egyenként feltörni. A tojásos ételeket ne tároljuk 1 napnál tovább.
A tippeket a NÉBIH-es cimborák segítségével állítottam össze.