A húsvéti nagybevásárlás 12 pontja
+ 5 biztonsági tipp friss tojásokhoz
Most indulsz a nagy húsvéti bevásárlótúrára? Mutatom a legfontosabb tudnivalókat, amelyek a piacon és a hipermarketben is hasznodra lesznek:
- Bevásárlás előtt írd össze, mire van szükséged, és gondolja át, hol akarod mindezt beszerezni. Ne autózz feleslegesen!
- Készülj elegendő bevásárló táskával, zacskóval, mélyhűtött termék vásárlásánál hűtőtáskával is, hogy a különböző élelmiszereket elkülönítve tudd majd elhelyezni. Arról nem is beszélve, hogy rengeteget spórolhatsz, ha nem a bolti, 50-100 forintos zacskót választod.
- Az alapanyagokat, élelmiszereket mindig megbízható helyről, üzletben, piacon szerezd be. Soha ne vásárolj ellenőrizetlen helyen, alkalmi árustól.
- Vásárláskor mindig nézd meg a termék jelölését. Ha szükséges, vigyél szemüveget, akár nagyítót is. Én azt mondom, inkább hülyének nézzenek, mint átverjenek.
- A szabályos csomagoláson magyar nyelvű címke található, és fel van tüntetve a termék neve, gyártója vagy forgalmazója, a minőség-megőrzési vagy fogyaszthatósági ideje, összetétele (az összetevők csökkenő mennyisége szerint), valamint a tároláshoz javasolt körülmények.
- Lejárt élelmiszert, sérült vagy szennyezett csomagolású terméket ne vásárolj.
- Zúzmarás vagy tömbbé fagyott mélyhűtött terméket ne vásárolj, mert valószínűleg felengedett és visszafagyasztott termékről van szó.
- Ne vegyél olyan terméket, amelyet gyaníthatóan eredeti csomagolásából bontottak ki, vagy csomagolása hiányos, nem fedi be az egész terméket.
- Ne vásárolj olyan húst, amelynek állaga nem friss, szaga, színe eltér a szokásostól. Ellenőrizd az eladó által becsomagolva átnyújtott terméket is még a vásárlás helyszínén. Darált húst csak megbízható helyről vásárolj, de legjobb, ha a húst otthon darálod le.
- Zöldség-gyümölcs esetén a frissességet szemrevételezéssel meg lehet állapítani. Aszalt gyümölcsök esetén molyosodás, penészedés előfordulhat, ennek szemmel látható jeleire nagyon figyelj.
- Mindig ellenőrizd a termék jelölését és a minőség-megőrzési/fogyaszthatósági idő feltüntetését.
- Őrizd meg a termékek számláját (vásárlási blokkját, nyugtáját) mert csak így van lehetőség bármilyen későbbi reklamációra.
5 biztonsági tipp a tojásokhoz
- A tojást nem feltétlenül szükséges hűteni, elegendő száraz, szellős, hűvös helyen tartani, gondoljunk csak nagyanyáink kamrájára!
- Ha hűtött térből vásároltuk a tojást, a felhasználásig mindenképpen tartsuk hűtve. A hűtőtérből kivett, majd visszatett tojások esetében előfordul a héjon páralecsapódás és penészesedés.
- A lejárati idő után a tojást nem kell kidobni, egyáltalán nem biztos, hogy már megromlott, azonban a felhasználásakor figyelni kell az esetleg előforduló érzékszervi elváltozásokra, amelyhez a külön tálkás feltörés jó módszer.
- A tojást nem kell megmosni, csak abban az esetben, ha a tojás héja szennyezett. Ha le akarjuk mosni, mindig langyos vízzel tegyük azt és papírtörlővel töröljük szárazra.
- Az áztatást kerülni kell és a mosott tojást sem szabad tárolni. Mosáskor figyeljünk az elfolyó vízre, amely szennyeződést okozhat. A tojást általában 21 napos lejárati idővel jelölik, de lejárati időn belül is érdemes külön tálka fölött, egyenként feltörni. A tojásos ételeket ne tároljuk 1 napnál tovább.
A tippeket a NÉBIH-es cimborák segítségével állítottam össze.
Szólj hozzá!